Heeemkundekring Schijndel
Bijzondere voeding op Brabantse kastelen in de late Middeleeuwen
Wat werd er geserveerd tijdens een feestelijke maaltijd op een middeleeuws kasteel? Wat vinden we terug van vastendagen op kloosterterreinen? Hoe zag de dagelijkse maaltijd van de laatmiddeleeuwse ambachtsman er uit? En wat werd op het platteland gegeten? Dankzij archeologisch onderzoek in Noord-Brabant is daar de afgelopen jaren meer zicht op gekomen. Het dagelijkse leven is de afgelopen jaren beter bekend geworden dankzij tientallen opgravingen en archeologisch onderzoek.
Onder andere met teruggevonden overblijfselen van dieren en planten kunnen we meekijken in de dagelijkse keuken van het verleden. Resten van slachtvee, pluimvee maar ook van jachtwild en vissen laten zien wat er bij de Brabantse adel zoal op tafel kwam. Op basis van deze resultaten worden verschillen en overeenkomsten tussen adel, geestelijken, burgers en boeren inzichtelijk.
De lezing neemt je mee op speurtocht naar bijzondere vondsten en hun betekenis.
Theo de Jong is vanaf zijn jonge jaren geboeid door het landschap en de relatie tussen mens en dier in het verleden. Hij studeerde biologie en archeologie en specialiseerde zich in archeologische dierenresten. Vanaf 2000 is hij als archeoloog in dienst van de gemeenten Eindhoven en Helmond. Recentelijk publiceerde hij over archeozoölogisch onderzoek in oostelijk Noord-Brabant (Oogst van Malta) en archeologisch onderzoek in Helmond (Verwerkt Verleden).
Heemkundekring Schijndel
Deze lezing wordt georganiseerd door Heemkundekring Schijndel. De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn natuurlijk ook van harte welkom, daarvoor bedraagt de entree €2,00.