Skip to main content
Overig Archief

Heemkundekring Schijndel

Smokkelen in Brabant, een spannend avontuur

Paul Spapens

Paul Spapens verzorgt voor Heemkundekring Schijndel de lezing ‘Smokkelen in Brabant, een spannend avontuur’. In deze lezing neemt hij je mee in de geschiedenis van het smokkelen in Brabant.

Paul Spapens is gespecialiseerd in identiteit en immaterieel erfgoed.
Het verhaal dat Paul Spapens vertelt begint met de onafhankelijkheid van België toen de grens tussen de twee landen definitief werd. Brabanders ontpopten zich tot zeer bedreven smokkelaars. Nergens in Nederland is meer gesmokkeld dan in Brabant. Uiteraard komen verklaringen hiervoor tijdens de lezing aan bod.

Het smokkelverhaal eindigt in het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw. Zijn de botersmokkelaars toen brave huisvaders geworden? Of zijn ze andere dingen gaan doen? Paul Spapens laat zien dat de gevolgen tot op de dag van vandaag groot zijn. Zijn verhaal is zowel sociaal-maatschappelijk als cultuurhistorisch. Tijdens zijn lezing waarin het onder meer ook gaat over smokkeltrucs, straffen en bijzondere smokkelproducten laat hij de nodige historische foto’s zien.

Heemkundekring Schijndel

Deze lezing wordt georganiseerd door Heemkundekring Schijndel. De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn natuurlijk ook van harte welkom, daarvoor bedraagt de entree €2,00.

Meer informatie

Details

Dag
Maandag
Datum
13 november 2023
Zaal
Rode & Witte zaal
Aanvang
19.30 uur
Prijs
€ 2,00