Skip to main content

Peperstraten in Nederland

Marja van Trier

In Brabant zijn maar liefst 23 steden en dorpen die een Peperstraat hebben of een toponiem dat verwijst naar “peper”? Ook Schijndel heeft een peper toponiem. Acteur en theatermaker Marja van Trier, specialist in theater in landschapsgeschiedenis raakte erdoor geïntrigeerd. Zij is niet de eerste. Al meer dan 200 jaar vragen mensen zich af waarom er zoveel Peperstraten zijn en schrijven er artikelen over. Marja van Trier uit Loon op Zand schreef er een boek over en geeft er een boeiende lezing over.

Meer dan 100 historische Pepernamen vond en bezocht Marja van Trier in Nederland. De meeste van die straatnamen bestonden al voor de VOC werd opgericht. In Vlaanderen waren zelfs al Peperstraten vroeg in de 12de eeuw.  De vele publicaties die aan haar verhaal voorafgaan laat Marja in de lezing de revue passeren. Een belangrijke ontdekking die Marja van Trier deed bij die historische Peperstraten was dat ze veelal liepen van de waterkant naar het centrum van stad of dorp. Een verband met transport over water was er dus zeker. Marja van Trier toont in het eerste deel van haar lezing de weg die is bewandeld om tot een heel nieuwe interpretatie van de oude namen te komen. Het tweede deel is toegespitst op de omgeving van de plaats waar de lezing wordt gegeven.  Goed uit je ogen kijken, grondig opzoekwerk, samenwerking en logisch nadenken kan tot een bijzonder resultaat leiden. Dit verhaal zal een aanmoediging zijn voor iedereen die met een vragende blik rondwandelt.

Heemkundekring Schijndel

Deze lezing wordt georganiseerd door Heemkundekring Schijndel. De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn natuurlijk ook van harte welkom, daarvoor bedraagt de entree €2,00.

Meer informatie

Details

Dag
Maandag
Datum
13 mei 2024
Zaal
Rode & Witte zaal
Aanvang
20.00 uur
Prijs
€ 2,00