Skip to main content
Expo ArchiefNieuws Archief

Tentoonstelling Henk Wijnen

Henk Wijnen

Van Reservation-service naar Planet-R#2050

Vanaf zaterdag 1 juni is in de KEG EXPO in Schijndel de tentoonstelling: “Van Reservation-service naar Planet-R#2050” van Henk Wijnen te zien. De tentoonstelling wordt geopend tijdens de Open Dag van Spectrum Schijndel.

Henk Wijnen is een van oorsprong Brabantse, multimedia kunstenaar. Naast films, performances en installaties maakt Henk ook tekeningen. Zijn project Reserved#2050 stond in 2021 volop in de belangstelling toen de ,door hem gereserveerde boogbrug in Vianen, werd afgebroken. De tentoonstelling is een overzicht van zijn werk en zijn relatie met de weg voor de vrede.

Planet reserved#2050

Het idee ontstond al gedurende zijn studietijd. Samen met vriend en studiegenoot Jockel Heenes werd er na een Parijs reclamebord, treinstellen, gebouwen en zelfs de stad New York gereserveerd. Niet voor eigen gewin of gebruik maar als gedachte experiment voor de kunst. Ze onderzochten de mate waarin menselijk gedrag afhankelijk is van bezit. De gereserveerde objecten werden gemarkeerd en fotografisch vastgelegd. In 2000, op zijn 50ste verjaardag, dacht hij na  over een passend cadeau. ,,Ik wil net als veel mensen graag 100 jaar worden en wilde een cadeau kiezen waarvan ik in 2050 zou kunnen genieten. Een exoplaneet – een planeet buiten ons zonnestelsel – met kunst, leek me passend.”

Geld en macht zijn vaak de drijfveren om iets te claimen. Met het project Reserved#2050 wil Henk vooral een ideëel doel nastreven: een bewoonbare planeet reserveren, waar alleen kunst te zien zal zijn.R#2050 zal de planeet heten, die wetenschappers binnenkort zullen gaan ontdekken. Om de planeet van kunst te kunnen gaan voorzien, ontwierp Henk een stempel waarmee hij kunst markeert voor planeet R#2050. Zo reserveerde hij o.a. de boogbrug van Vianen, museum Mij in IJsselstein en het DAMRA in St Wendel ( D) van de strasse des Friedens.

In 2019 is een officiële akte opgemaakt, de akte ‘Planeet Gereserveerd voor de kunst’. Sindsdien werkt Wijnen aan een groeiende serie kunstwerken onder de titel ‘Intellectueel Planetair Kunst Erfgoed Gedachte’, het I P K E G.

,,Ik hou van de humor om iets te doen, waarvan je weet dat het niet kan. In de toekomst geloof ik dat teleportatie wel mogelijk zal zijn. Als ik nu kijk hoe snel zaken als robotisering gaan, sluit ik niet uit dat ik het ga meemaken.”

De expositie Van Reservation-service naar Planet-R#2050, is gratis te bezoeken in de KEG EXPO in Spectrum vanaf 1 juni tot en met 12 juli van maandag tot en met vrijdag van 10.00-20.00 uur