Skip to main content
Overig Archief

Lezing Heemkundekring

Maarten van Rossems' plundertochten op het Brabantse platteland

Sander Wassing

“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. De lijfspreuk van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem (ca. 1497-1555) werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Bij het Brabantse platteland denken we vandaag de dag vooral aan idylle, gemeenschapszin en fraaie landschappen. Hoe anders was dat in de zestiende eeuw! Brabant vormde toen regelmatig het toneel van overvallen door Gelderse krijgsbenden. Kerkklokken, boden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren.

Uit kronieken en andere bronnen vangen we soms een glimp op van het persoonlijke leed dat hierdoor veroorzaakt werd. In een kroniek lezen we dat de inwoners van Schijndel al in 1512 geconfronteerd werden met Gelderse krijgsbenden: eind september trokken ongeveer 2000 soldaten voorbij het dorp en stond Schijndel in brand. In 1542 en 1543 kwam de Gelderse dreiging opnieuw dichtbij. Wie was Maarten van Rossem en wat dreef hem? Hoe trof zijn harde hand het Brabantse platteland en Schijndel in het bijzonder? Deze vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.  

Mijn naam is Sander Wassing in 2013 studeerde ik af aan de Universiteit Leiden en sindsdien mag ik mijzelf historicus noemen. Ik geef lezingen voor historische verenigingen over onder meer de Beeldenstorm (1566), wederdopers die een Nieuw Jeruzalem op aarde wilden stichten en plundertochten van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem. Onderwerpen met een rauw randje spreken mij wel aan. Ik spits de onderwerpen waarover ik spreek toe op de lokale en regionale geschiedenis. In 2016 schreef ik in samenwerking met de Historische Vereniging Het Land van Brederode een boek over de Grote Geus Hendrik van Brederode. Sinds 2018 werk ik als informatiespecialist voor DOCFactory, een bedrijf dat gevestigd is in Rijswijk. Met ongeveer 60 man sterk ontsluiten we op projectbasis archieven en adviseren we over informatiehuishouding. Dat doen we voor overheden en tal van andere instanties overal in het land.

Heemkundekring Schijndel

Deze lezing wordt georganiseerd door Heemkundekring Schijndel. De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn natuurlijk ook van harte welkom, daarvoor bedraagt de entree €2,00.

Meer informatie

Details

Dag
Maandag
Datum
8 april 2024
Zaal
Rode & Witte zaal
Aanvang
20.00 uur
Prijs
€ 2,00